CNAS a făcut demersurile necesare punerii în executare a sentinţei privind cei 7 pacienţi bolnavi de cancer

on . . Accesări: 2411

 

 

 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întreprins demersurile necesare pentru punerea în executare a sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la acordarea celor şapte pacienţi bolnavi de cancer a unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin hotărâre de guvern.

În acest sens, la solicitarea CNAS, Curtea de Apel a emis certificatul de grefă în baza căruia se pune în aplicare această sentinţă.

 

"Vă facem cunoscut faptul că medicamentele necesare pentru tratamentele celor şapte asiguraţi nu se află în lista care cuprinde denumirile internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie socială, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărâre de Guvern şi nu există preţ de decontare stabilit de Ministerul Sănătăţii pentru aceste medicamente", susţine CNAS într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Totodată, CNAS arată că i-a solicitat în scris avocatului care i-a reprezentat în instanţă pe cei şapte asiguraţi să menţioneze, pentru fiecare reclamant în parte, casa de asigurări de care aparţine, farmacia aleasă în mod liber de asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale care prescriu tratamentele.

"În momentul când vom intra în posesia datelor solicitate domnului avocat, CNAS va emite Ordine de preşedinte prin care va mandata casele de asigurări de sănătate indicate să încheie contracte cu farmaciile alese în mod liber de către asiguraţi, în vederea eliberării medicamentelor acordate în urma deciziei instanţei, pe baza prescripţiilor medicale", precizează sursa citată.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat marţi pentru AGERPRES că cei şapte pacienţi vor avea tratament de săptămâna viitoare.

Şapte pacienţi bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente şi medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autorităţile nu au actualizat-o.

În decizia instanţei sunt enumerate şi medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) celor şapte pacienţi: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).

Deşi decizia nu este definitivă, ea este executorie.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!