Al doilea transplant de cord efectuat la IBCvT Târgu Mureş după reluarea activităţii

on . . Accesări: 1825

 

 

 

A fost efectuat al doilea transplant de cord, în cazul unui bărbat de 59 de ani din Bihor aflat de peste un an pe lista de aşteptare, a anunţat şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli cardiovasculare şi transplant (IBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu. 

"O intervenţie de transplantare a inimii care s-a efectuat la un pacient în vârstă de 59 de ani, din judeţul Bihor, care suferea de o afecţiune gravă a inimii.

Este un pacient care a mai suferit o intervenţie chirurgicală pe cord în urmă cu mulţi ani, o înlocuire valvulară aortică şi a aortei ascendente, o intervenţie care a acordat o perioadă bună de calitate a vieţii, dar în ultima perioadă această activitate a inimii a slăbit foarte mult, până a ajuns într-un stadiu în care nu a mai putut fi controlată medicamentos. Pacientul se afla pe lista de aşteptare de peste un an şi suntem foarte mulţumiţi că a putut să beneficieze de acest organ, pentru că, să spunem aşa, era cam la capătul resurselor biologice. Cordul s-a prelevat de la o pacientă în vârstă de 37 de ani internată în Clinica de Terapie Intensivă a SCJU Târgu Mureş, care a suferit o hemoragie cerebrală", a precizat dr. Horaţiu Suciu.

El a spus că intervenţia de joi a decurs bine, a durat aproximativ şase ore, iar evoluţia pacientului este bună.

"Vârsta pacientului e destul de înaintată, de 59 de ani. În mod normal transplantul cardiac se face până la vârsta de 60 de ani, tocmai pentru că se consideră că până la această vârstă toate organele sunt afectate şi mai la capătul resurselor biologice. Dar şi starea lui clinică era foarte avansată, pacientul practic a venit din propria iniţiativă cu o zi înainte la internare, pentru că se simţea rău şi a dorit să facă un control. Şi acest lucru, starea, simptomatologia foarte avansată ne-a determinat să luăm acest risc, pentru că este un risc, să pui un cord la un pacient care este la limita resurselor biologice. Dar am considerat că merită această şansă şi sperăm că am avut dreptate, după primele semne aşa pare, că am luat o decizie bună", a subliniat şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară.

Dr. Horaţiu Suciu a menţionat că există foarte mulţi pacienţi în aşteptare, că există o listă de aproximativ 100 de persoane care au indicaţia de transplant, în diferite stadii de insuficienţă cardiacă, mai mult sau mai puţin terminală, dintre care 30 sunt cazuri urgente.

"Din aceşti 100 care au indicaţie, 30 sunt pe o listă de urgenţe, sunt primii care vor fi chemaţi în cazul existenţei unei grefe. Sunt şi persoane tinere, şi copii care aşteaptă, nu foarte mulţi, din aceşti 100, sunt şase, şapte copii... dar marea majoritate sunt între 30 şi 50 de ani", a arătat dr. Horaţiu Suciu.

El a spus că moartea cerebrală a tinerei de la care s-a prelevat cordul a fost declarată în cursul zilei de miercuri, iar familia ei şi-a dat acordul pentru prelevarea principalelor organe - inimă, rinichi, ficat. 

"Prelevarea a avut loc în Clinica de chirurgie II a SCJU Târgu Mureş, s-au prelevat cordul, ficatul, rinichii. Cordul a fost transplantat, aşa cum am menţionat, în clinica noastră, ficatul s-a transplantat la Bucureşti, rinichii - unul la Cluj, unul la Bucureşti", a precizat dr. Horaţiu Suciu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!