APAH-RO solicită MS continuarea procesului de intrare în vigoare a listei de medicamente compensate

on . . Accesări: 2332

 

 

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a solicitat reprezentanţilor ministerului Sănătăţii continuarea procesului de intrare în vigoare a listei de medicamente compensate.

"Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România ia act cu îngrijorare de unele declaraţii apărute în presă privind actualizarea listei de medicamente compensate, afirmaţii care ar putea duce la o abordare discriminatorie în tratarea pacienţilor, indiferent de afecţiunea de care suferă.

Dreptul pacienţilor la acces continuu, rapid şi nediscriminatoriu la tratamente inovatoare este un drept esenţial şi trebuie ocrotit de către autorităţile decidente. În virtutea acestui drept, vă solicităm, ca şi până acum, continuarea procesului de intrare în vigoare a listei de medicamente compensate. După cum bine se ştie, această listă nu s-a actualizat de şase ani. Pacienţii nu au astfel şansa de a se trata cu cele mai noi terapii şi, de multe ori, aceasta înseamnă pierderea unei şanse la viaţă", se arată în scrisoare.

Semnatarii susţin că "nu este etic" să se facă comparaţii "fără fond şi să se prioritizeze" accesul la tratament al bolnavilor cu anumite afecţiuni în detrimentul altora.

Potrivit APAH-RO, viaţa unui pacient cu hepatită este la fel de importantă ca viaţa unui pacient cu afecţiuni cardio-vasculare sau orice altă afecţiune. 

"Cu toţii avem drepturi egale în faţa legii şi în societate. Nu este vina pacienţilor că o boală este mai severă decât alta, doar nu şi-au ales ei afecţiunile de care să sufere, şi nici că o terapie este mai costisitoare decât alta. Tratamentele inovative incluse pe lista de medicamente compensate aflată în acest moment în dezbatere publică sunt evaluate de către entităţi medicale cu reputaţie internaţională (NICE - The National Institute for health and Care Excellence) şi considerăm că orice propunere de prioritizare discriminatorie sau stopare a acestei liste reprezintă o încălcare a dreptului nostru la sănătate. Avem încredere că veţi da curs atenţionării noastre şi că veţi permite cât mai curând accesul tuturor pacienţilor români la medicamente inovatoare, fără discriminare, care să crească şansa la viaţă, a noastră şi a copiilor noştri bolnavi, fără discriminare", se punctează în scrisoare.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!