Încă 60 de copii cu malformaţii cardiace vor putea fi operaţi în Israel

on . . Accesări: 1121

 

 

 

Radu Popescu, managerul proiectului Rotary România, a declarat că încă 60 de copii cu malformaţii cardiace vor putea fi transportaţi însoţiţi de părinţi în Israel şi operaţi la Spitalul Wolfson.

Cei 60 de copii vor fi aleşi în urma solicitărilor venite din partea părinţilor în centre din Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, a mai afirmat Radu Popescu.

Acest lucru este posibil prin programul "Salvaţi o inimă", derulat de fundaţia "Save a Child's Heart" în parteneriat cu Rotary International District 2241 România - Republica Moldova şi Rotary Israel, partea română acoperind costurile de transport pentru mamă şi copil iar cea israeliană, internarea şi intervenţiile chirurgicale propriu-zise.

În cadrul programului au fost operaţi 30 de copii, primele două cadre medicale de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" au fost deja specializate - un tehnician şi un medic anestezist -, urmând ca în luna martie să plece pentru un stagiu de pregătire primul medic chirurg pediatru.
În următorii 2-3 ani, cele două părţi îşi propun specializarea întregului personal - un număr de 11 persoane, medici, tehnici şi asistente. Toţi aceştia vor forma ulterior cele două echipe care vor opera în cadrul centrului de excelenţă de la spitalul "Grigore Alexandrescu", a afirmat acad. prof. dr. Dan Enescu.
Profesorul Enescu a apreciat că centrul de excelenţă va deveni funcţional din luna noiembrie, în cadrul centrului urmând să-şi desfăşoare activitatea personalul medical specializat în Israel.
La conferinţa de presă au fost prezenţi Simon Fischer din Israel, Dana Moldoveanu din partea Rotary America, Marian Mocan, guvernator al Districtului Rotary International România şi Republica Moldova.

Fondurile pentru acest program se strâng anual cu ocazia Balului Rotary. În 2012 s-au adunat 30.000 de euro. Pentru balul de vineri seară, de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, organizatorii speră să depăşească 50.000 de euro, sumă ce ar urma să asigure funcţionarea proiectului pentru următorii doi ani, potrivit lui Victor Martin, asistent guvernator Rotary.
În luna octombrie 2013, fundaţiile "Save a Child's Heart" din Israel şi "Gift of Life" din Statele Unite ale Americii au convenit să dezvolte împreună cu Districtul Rotary 2241 şi Spitalul Grigore Alexandrescu un program pe trei ani care să rezolve definitiv aceasta problemă. Programul prevede instruirea altor 11 cadre medicale, medici şi asistente, care să acopere necesarul de personal al clinicii, dar şi vizite de câte o săptămână ale unor echipe complete de la Spitalul Wolfson, sau alte spitale, care să opereze la Spitalul Grigore Alexandrescu. Cu ocazia acestor vizite, echipele româneşti îşi vor desăvârşi specializarea, dar vor putea instrui şi alte echipe pentru centrele de la Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.
Proiectul Rotary se desfăşoară împreună cu Spitalul Grigore Alexandrescu, în noul Centru de Excelenţă pentru chirurgie cardiacă şi neurochirurgie.

Pentru continuarea proiectului, organizaţia trebuie să asigure transport aerian Bucureşti-Tel Aviv şi retur pentru personalul necesar clinicii, precum şi cazarea, transportul local şi masa echipei de medici israelieni (11 persoane), care va veni să opereze în România, alături de specialiştii români timp de o săptămână, o dată pe an, timp de trei ani. În acelaşi timp, vor fi acoperite cheltuielile de transport pentru 60 de copii care vor merge, împreună cu mamele lor, pentru a fi operaţi la Spitalul Wolfson. Potrivit comunicatului, aceste costuri depăşesc 90.000 de dolari.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!