APAA: Pacienţilor cu scleroză multiplă nu li se alocă fonduri suplimentare pentru tratament în 2014

on . . Accesări: 2485

 

 

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a declarat că suma alocată pentru tratamentul pacienţilor cu scleroză multiplă este aceeaşi ca în anul 2013, sumă care nu acoperă tratamentul pacienţilor deja diagnosticaţi şi al celor care vor fi diagnosticaţi în viitorul apropiat.

Potrivit APAA, programul naţional de neurologie asigură acces la terapie doar pentru 2.500 de pacienţi cu scleroză multiplă, în timp ce pe lista de aşteptare se află peste 500 de pacienţi, unii dintre aceştia de peste trei ani. În timp, boala are o evoluţie galopantă, iar handicapul este din ce în ce mai sever.


"Adresăm un îndemn tuturor pacienţilor cu scleroză multiplă să devină membri ai APAA şi să se adreseze asociaţiei dacă au nevoie de susţinere. Începând cu anul acesta, ne propunem să dezvoltăm programe de informare şi de educare pe scleroză multiplă, prin care să oferim pacienţilor consiliere de specialitate, acces la grupuri de suport şi sprijin pentru ca aceştia să depăşească mai uşor problemele cu care se confruntă zi de zi din cauza bolii. În acelaşi timp, ne propunem să milităm pentru drepturile pacienţilor în faţa decidenţilor importanţi, pentru ca pacienţii cu scleroză multiplă să poată beneficia de acces la tratament fără discriminare. În acest demers, ne bazăm pe sprijinul liderilor de opinie din lumea medicală, care sunt aproape de pacienţi şi ştiu ce probleme au aceştia trăind cu boala", a declarat preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu, potrivit comunicatului de presă.

Printre obiectivele APAA în anul 2014 se numără creşterea numărului de pacienţi incluşi în programul naţional de scleroză multiplă, astfel încât toţi pacienţii care suferă de această boală să poată beneficia de tratament, reducerea perioadei de aşteptare a pacienţilor până la includerea în programul naţional, accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie prin introducerea acestora pe lista de medicamente compensate.
Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună de care suferă în România aproximativ 10.000 de persoane, boala afectând cu preponderenţă persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 - 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de circa două - trei ori mai mult femeile, decât bărbaţii.
Totodată, boala poate afecta şi copii, încă de la vârste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacităţii de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăţi de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!