Un vaccin nazal împotriva tusei convulsive, testat cu succes pe oameni

on . . Accesări: 1042

 

 

 

Potrivit unui studiu preliminar, un vaccin nazal împotriva tusei convulsive, din care o singură doză ar putea fi suficientă pentru a proteja bebeluşii sub şase luni, a fost testat cu succes pe oameni, informează revista ştiinţifică online Plos One.

Patologie respiratorie foarte contagioasă care se traduce prin accese de tuse violentă, tusea convulsivă, de origine bacteriană, continuă să afecteze zeci de milioane de persoane şi să fie la originea a aproximativ 300.000 de decese în fiecare an în lume, în special la bebeluşii care sunt prea mici pentru a fi imunizaţi prin actualele vaccinuri.


Tusea convulsivă a revenit de câţiva ani în mai multe ţări occidentale ca SUA, Australia, Marea Britanie şi Franţa. Genetic modificat şi special conceput pentru o administrare nazală, vaccinul experimental a fost elaborat de o echipă de cercetători europeni în cadrul unui consorţiu european administrat de cercetători de la Inserm.

Camille Locht, coordonator al proiectului Child-Innovac, vaccinul a fost testat cu succes pe 48 de persoane adulte în cadrul unui test de fază 1 care a permis în principal măsurarea gradului de siguranţă al vaccinului.

Adulţii au fost repartizaţi în patru grupe, unul a primit un placebo, în timp ce celelalte trei grupe au primit diferite doze de vaccin. După şase luni de monitorizare, rezultatele au arătat că o singură administrare nazală a fost suficientă pentru a induce rapid un răspuns imunitar şi că vaccinul nu prezintă niciun efect secundar, chiar şi în doză mare, spre deosebire de placebo', a declarat Camille Locht.

Următoarea etapă va consta în 'optimizarea' dozei necesare şi în 'stabilizarea' vaccinului - care pentru moment 'nu este decât la temperaturi de ordinul a -80 grade Celsius' - pentru a putea avea în vedere o dezvoltare la scară industrială, a adăugat sursa citată.

Printre avantajele vaccinului, cercetătorul citează administrarea uşoară şi un cost mult mai mic decât la vaccinurile disponibile pe pieţe.

Vaccinurile existente necesită trei administrări în total, în general efectuate la 2, 3 şi 4 luni, pentru o obţine o protecţie optimă începând de la şase luni, în timp ce tusea convulsivă este deseori gravă, chiar mortală la cei mai mici dintre bebeluşi.

Creat pentru a lupta împotriva tusei convulsive, vaccinul nazal ar putea fi în plus utilizat pentru a preveni alte infecţii respiratorii ca bronşiolita sugarului (cauzată în principal de un virus -VRS), a indicat cercetătorul. Creat în urmă cu doi ani şi jumătate, consorţiul european Child-Innovac are experţi originari din şapte ţări europene şi a beneficiat de o finanţare de cinci milioane de euro acordată de Comisia Europeană.


Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!