'Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar', un ghid disponibil de marţi la chioşcurile de presă şi online

on . . Accesări: 2563

 

 

 

Săptămâna aceasta va li lansat un ghid care se adresează persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar, intitulat "Top 10 întrebări despre cancerul pulmonar", care include şi un dicţionar explicativ al termenilor folosiţi în practica medicală.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) remis AGERPRES, ghidul este disponibil la chioşcurile de presă începând de marţi şi va fi distribuit vineri alături de o publicaţie pentru femei.


Începând de marţi, ghidul poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.

"Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 2008 (1), se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori", susţine vicepreşedintele Ligii Române de Cancer, medicul Iustina Fusu, potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, preşedintele FABC, Cezar Irimia, atrage atenţia că aceasta este o afecţiune "care vine cu semne puţine şi lasă puţin timp la dispoziţie".
Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

La realizarea ghidului şi-au adus contribuţia specialişti recunoscuţi în domeniu, precum dr. Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", profesor asociat dr. Ruxandra Ulmeanu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie - Universitatea Oradea, dr. Iustina Fusu - vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer, dr. Sorin Vancea - preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Spitalul "Victor Babeş" Timişoara, prof. dr. Florin Mihălţan - preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bucureşti, şi Cezar Irimia - preşedintele FABC.
Lansarea ghidului continuă campania "Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul".

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!