Sistemele de scor noninvasive reduc necesarul de puncţii-biopsii hepatice

on . . Accesări: 15374

Scorurile noninvasive ar putea ajuta la distingerea pacienţilor cu steatoză hepatică non-alcoolică şi cu un grad avansat de fibroză de cei fără fibroză avansată astfel reducând necesitatea efectuării puncţiei-biopsiei hepatice, susţin rezultatele unui nou studiu publicat în numărul din 2 aprilie al revistei Hepatology. “Pacienţii cu steatoză hepatică non-alcoolică şi fibroză hepatică avansată sunt expuşi unui risc extrem a înalt de progresie a bolii către un stadiu final”-notează Dr. Paul Angulo împreună cu colaboratorii săi de la Mayo Clinic College of Medicine din Rochester, Minnesota.
  În absenţa cirozei decompensate biopsia hepatică rămâne singura metodă de încredere pentru determinarea prognosticului bolii, prognotic bazat pe severitatea fibrozei. Cu toate acestea puncţia-biopsie hepatică este o metodă costisitoare şi o procedură invazivă asociată cu o serie de complicaţii.
  Investigatorii au elaborat şi au validat un sistem de scoruri utilizând date de rutină, atât clinice cât şi paraclinice de laborator, rezultate ce pot fi obţinute  rapid, şi care vor deosebi pacienţii cu sau fără fibroză avansată. Din 733 de pacienţi cu steatoză hepatică non-alcoolică, confirmată prin puncţie-biopsie hepatică, datele de la 480 au fost folosite pentru elaborarea unor scoruri în timp ce datele de la restul de 253 bolnavi au fost utilizate pentru validare. Modelare multivariată a fost utilizată pentru analizarea variabilelor demografice, clinice şi de laborator ca predictori ai prezenţei sau absenţei fibrozei avansate. Vârsta, hiperglicemia, indexul de masă corporală(BMI), numărul trombocitelor, nivelul albuminei şi raportul ASAT/ALAT au fost predictori independenţi ai fibrozei hepatice avansate. Utilizând sistemul de scoruri folosind aceste 6 variabile gradul de fibroză a putut fi exprimat cu exactitate – având o valoare predictivă negativă de 93% în lotul examinat şi de 88% în lotul martor şi o valoare predictivă pozitivă de 90% ăn lotul examinat şi de 82% în lotul martor.
 Folosind acest model s-ar fi putut evita 549 de biopsii(75%) din totalul de 733, cu o anticipare corectă în 496 de cazuri(90%). “Un sistem simplu de scoruri separă cu acurateţe pacienţii cu fibroză avansată de cei fără fibroză avansată, făcând puncţia-biopsie hepatică inutilă pentru determinarea fibrozei avansate pentru un număr substanţial de pacienţi”-scriu autorii. Rămâne încă de determinat dacă adăugarea markerilor serici de fibroză sau a modelelor imagistice la acest sistem de scoruri va duce la creşterea acurateţei diagnostice.
 “Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina beneficiile detectării fibrozei avansate cu modelul nostru de scor, ca de exemplu spijin pentru măsurile necesare a fi luate în ceea ce priveşte stilul de viaţă, înrolarea pacienţilor cu fibroză avansată în programe de sceening pentru detectarea timpurie a carcinomului hepatic şi a varicelor esofagiene”- au concluzionat autorii.
 
Hepatology. 2007;45:846-854.
 
Sursa: www.labinfo.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!