Noul ghid clinic privind injectarea epidurală a steroizilor

on . . Accesări: 10706

Conform noului ghid al Academiei Americane de Neurologie (AAN), injectarea steroizilor în spaţiul epidural are un rol limitat în ameliorarea lombalgiei acute pe termen scurt, iar pe termen lung nu are nici un efect. Ghidul a fost publicat în numărul din martie al revistei Neurology, jurnalul oficial al AAN. Injecţiile epidurale de steroizi pot să asigure o oarecare ameliorare a durerii pe o perioadă de 2-6 săptămâni după administrare, dar îmbunătăţirea medie este destul de redusă.
 „În timp ce ameliorarea durerii este un rezultat pozitiv în sine, efectul asupra durerilor de spate cu iradiere în membrele inferioare se reduce rapid sub valorile considerate semnificative din punct de vedere clinic”, a declarat dr. Carmel Armon, profesor de neurologie şi şef al Departamentului de Neurologie de la Baystate Medical Center din Springfield, Massachusetts, SUA.
 De obicei injecţiile epidurale de steroizi nu ajută pacienţii să câştige timp pentru amânarea intervenţiei chirurgicale, sau să amelioreze durerile pe un termen mai lung de peste 3 luni, susţine ghidul. Astfel, folosirea lor de rutină în aceste scopuri nu este recomandată.
 „Administrarea epidurală a injecţiilor de steroizi pentru a trata durerea cronică de spate este o conduită cu care ne întâlnim din ce în ce mai des, în ciuda faptului că nu sunt date de calitate suficiente despre acest subiect”, a precizat dr. Armon.
 Nu în ultimul rând, autorii nu au găsit dovezi suficiente care să justifice injectarea epidurală a steroizilor nici pentru tratamentul radiculalgiei cervicale.
 Stabilirea recomandărilor a fost limitată de numărul mic al studiilor de calitate despre această temă, necesitând în continuare trialuri bine planificate pentru a determina eficacitatea acestor metode, a subliniat prof. Armon.

Sursa: www.medicalnewstoday.com
Aici găsiţi mai multe detalii despre noul ghid clinic: http://www.neurology.org

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!