Corticoterapia repetată pentru accelerarea dezvoltării plămânilor fătului ar trebui limitată

on . . Accesări: 9090

O a două administrare antenatală a corticoticosteoizilor la femei cu risc înalt pentru naştere prematură pare să fie eficientă şi sigură pentru a sprijini maturarea plămânilor fătului; totuşi, aplicarea antenatală multiplă a corticosteroizilor pare să crească uşor riscul apariţiei paraliziei cerebrale la nou-născut.
 Rezultatele unui studiu cu durata de 2 ani pe această temă au fost prezentate de către dr. Ronald Wapner (directorul secţiei de medicină materno-fetală de la Centrul Medical al Universităţii Columbia din New York) la a 27-a întâlnire anuală a Societăţii de Medicină Materno-Fetală.
 Dr. Wapner şi colegii lui au inclus în studiul lor 495 de gravide cu sarcina în săptămânile 24 – 32 care au primit deja o doză iniţială de corticosteroid din cauza riscului naşterii premature. Pacientele au fost randomizate apoi la doze săptămânale de betametazon sau placebo. Dintre cei 581 de nou-născuţi vii, s-a efectuat examen fizic la 484, iar examen fizic plus testul BINS (Bayley Infant Neurodevelopmental Screener) la 465 de copii.
 După o urmărire de 2 ani, nu au fost observate diferenţe legate de vârsta gestaţională, circumferinţa craniană, greutatea la naştere sau de scorurile Bayley. În schimb au fost găsite şase cazuri de paralizie cerebrală în grupul care a primit doze repetate de corticosteroizi şi numai un singur caz în grupul placebo.
 „Această diferenţă în incidenţa paraliziei cerebrale nu este semnificativă din punct de vedere statistic, dar sugerează existenţa unui risc crescut”, a subliniat dr. Wapner. „Nu am găsit diferenţe ale acestei incidenţe în cazul femeilor care au primit corticosteroizi mai puţin decât patru ori şi populaţia generală”, a declarat dr. Wapner, „în schimb administrarea săptămânală pare să fie asociată cu un anumit risc”.
 „Ceea ce facem noi la Universitatea Columbia este administrarea unei a doua doză de corticosteroid după aproximativ o săptămână şi după aceea poate a unei treia doză dacă pacienta este încă însărcinată”, a mai adăugat dr. Wapner. „Ceea ce ştim este că steroizii sunt foarte eficienţi pentru maturarea plămânilor fătului.”
 
SMFM 27th Annual Meeting: Oral Plenary Session I, presentation 2. Presented February 8, 2007.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!