”Vitamina D acţionează prin influenţarea adeziunii intercelulare, a apoptozei, inhibarea angionezei în jurul tumorilor şi a metastazelor”, a explicat pentru Medscape William Grant, PhD, de la Sunlight, Nutrition, and Health Research Center din San Francisco, California, conducătorul investigaţiilor. ”O expunere de 15 minute pentru cei cu culoarea pielii mai deschisă şi chiar de trei ori mai lungă pentru cei de culoare mai închisă poate aduce beneficii importante”, a mai adăugat cercetătorul.
Suplimentarea orală a vitaminei D poate fi benefică, deşi studii mari controlate despre această temă lipsesc deocamdată. Într-un articol publicat în februarie anul curent în New England Journal of Medicine cercetătorii nu au găsit nici o asociere între expunerea la soare şi incidenţa cancerului colorectal la femei aflate în menopauză. Totuşi, în studiul respectiv nu a fost suplimentat aportul de vitamina D cu o doză adecvată (400 unităţi/zi în loc 1000-1500 unităţi recomandate zilnic), a precizat Dr. Grant pentru Medscape.
Se estimează că sursele alimentare ne asigură 250-300 unităţi de vitamina D pe zi. Experţii celor două părţi sunt de acord într-un singur aspect: sunt necesare studii mari, bine controlate pentru a stabili exact legătura dintre expunerea la soare şi riscul de cancer. ”Efectul razelor ultraviolete trebuie studiat în continuare, ca şi influenţa vitaminei D asupra incidenţei neoplasmelor, mortalităţii şi ratelor de supravieţuire”.
Anticancer Res. 2006;26:2687-2699.
N Engl J Med. 2006;354:684-696.